Ako vybrať izbu pre školáka?

Ako vybrať izbu pre školáka?

Pri výbere izieb pre školákov by sme mali byť dôslední a každý kus nábytku by mal byť dokonale premyslený. Berme na vedomie, že dieťa tu bude tráviť veľa času, a je v období, keď sa vyvíja nielen jeho telo, ale aj osobnosť. V neposlednom rade, izbu asi nebudete chcieť meniť podľa nálady dieťaťa,musí byť preto veľmi flexibilný.

Vo vybavení nie je prekvapivo až také podstatné, či sa jedná o izbu školáka základnej školy a strednej školy, rozdiel je iba v tom, že stredoškolák nebude mať časť izby zabranú hračkami.

pokoj holka

Dievčenská izba, produkty na obrázku: čalúnená válenda Amur, kresielko Jessica, kancelársky stôl Alfa - viac veľkostí, šatníková skriňa Alfa 26.

 

Nad čím je, teda, treba pri výbere zariadenia premýšľať?

1. Koľko detí v izbe bude a koľko máte priestoru?

Je rozdielom mať izbu pre jedno dieťa a pre dve. Budeme tak viac či menej obmedzení najväčšími kusmi nábytku, ako sú skrine a posteľ. Postele sa dajú našťastie vyriešiť aj pokojne jednou poschodovou, tak nám plošné miesto ubudne iba raz.

Skriňu, však rovno kúpte pre každé z detí zvlášť. Aj keď to tak teraz možno nie je, postupom času bude vecou pribúdať a jedna by mohla byť málo.

 

2. Spánok je základ

Na výbere postele si dajte veľmi záležať. Dieťa vám každoročne porastie o desiatky centimetrov, chlapcovi v puberte aj o dvadsiatky, detskú dĺžku postele (pod 200 cm) preto zvoľte len pre malé dieťa, kedy plánujete vo vyššom veku zaobstarať posteľ inú. Zamerajte sa na štandardné rozmery postelí a podľa priestorových možností zvoľte šírku. Možností sa v tejto dobe ponúka množstvo – od zúžených 80 cm, cez štandardné 90 cm, rozšírené 110 cm a 120 cm až po dvojlôžka 140 cm a viac.

Vyberte si svoju váľandu TU alebo posteľ TU a TU.

 

 

3. Priestor na štúdium

Pre školákov, už bude samozrejme treba premýšľať nad priestorom na štúdium. Študijný priestor by mal byť dostatočne veľký, stôl môžeme zvoliť plnohodnotný (dospelá výška) a stoličku zaručene polohovateľnú. Čo sa týka polohovateľnosti, nemyslite iba na výškové nastavenie sedu, pre komfortné sedenie zvoľte stoličku aj s polohovateľnou opierkou chrbta a podrúčkami, kde si volíte sklon či výšku.

Písacie stoly TU.

 

4. Úložné priestory

Ako sme už spomínali, šatníkové skrine voľte pre každé dieťa zvlášť. Postupom času bude pribúdať kusov odevov, hlavne aj veľkosti sa budú zväčšovať. Šatníky však nie sú jediným úložným priestorom, ktorý by ste mali riešiť. Do určitého veku sa budú deti venovať aj hračkám, ale postupne zaplnia izbu študijné materiály. Z čoho plynie, čím viac priestoru, či už uzavretého, alebo v podobe políc, do izby začleníte, tým lepšie.

Šatníkové skrine, komody TU.

 

5. Odpočinková zóna

V každej izbe by mala byť okrem spacieho a študijného priestoru zariadená aj odpočinková zóna. V podobe kresla, sedacieho vaku alebo menšej pohovky. Bude to skvelé aj pre hranie. Tento priestor môžete pri vhodnom výbere nábytku využiť dvoma spôsobmi. Vhodným kusom nábytku je tu myslená rozkladacia pohovka alebo kreslo. Priestor na odpočinok si týmto môžete odškrtnúť a zároveň máte zaistený priestor na prespávanie kamarátov.

Rozkladacie pohovky TU.

Rozkladacie kresielka TU.

 

6. Dekorácie, alebo izba môže mať tisíce podôb

Niekto je za, meniť čo pár rokov vybavenie izby, aby priestor modernizoval. Často je tak pri úplne špecifických kusoch nábytku. Potom je druhá skupina, ktorá zvolí nábytok, ktorý je univerzálnejší, nadčasový, teda nie je potrebné ho tak často meniť. Je zároveň oveľa jednoduchšie voliť doplnky a kombinovať farby. Či už sa jedná o textil, dekorácie alebo napríklad samolepky na stenu, ktoré sú odolné voči utieraniu a zároveň je možnosť si vybrať z mnohých vzorov a farieb. Ušetríte si tým prácu s maľovaním, keď Vaše dieťa omrzí mať ružovú alebo modrú izbičku.

pokoj kluk

Chlapčenská izba, produkty na obrázku: čalúnená válenda Amur, kresielko Jessica, kancelársky stôl Alfa - viac veľkostí, šatníková skriňa Alfa 26.