Aké zvoliť farby v interiéri? Nad spálňou sa poriadne zamyslite

Aké zvoliť farby v interiéri? Nad spálňou sa poriadne zamyslite

Nie je farba ako farba, na tom sa všetci určite zhodneme. Každý z nás má svojich farebných obľúbencov, a to či sa jedná o základnú paletu, alebo určité odtiene.

Mnohí z nás, aby nemuseli nad farbami premýšľať a aj tí, ktorí na to, ako sa hovorí „nie sú“, zostanú pri klasickej bielej. Tí, ktorí však na to „sú“ a chcú, aby im interiér, do ktorého investovali, niečo vracal, sa nad touto – zdá sa banalitou – iste zamyslia.

Pekne od podlahy

Voľba farby podlahy často predurčuje, akým smerom farieb sa vydať. Pokiaľ budete mať modré parkety, ťažko k nim zvolíte zelené múry (ak nehodláte spať v detskom kútiku). Samozrejme v prenajatom bývaní si nemožno až toľko vyberať a tu budete pracovať s tým, čo je.

Pokiaľ však zriaďujete bývanie novo, do spálne ideálne voľte drevenú podlahu, prípadne koberec, ktorý bude dopĺňať interiér. Navodí vám pocit tepla a bezpečia a ranné vstávanie tak nebude bosou nohou na premrznutú dlažbu.

Farba nábytku

Dekorov dreva každým dňom aj mesiacom pribúda. Máme napríklad duby klasické, divoké, artisan, hunton, arabica, tobacco, Burg, Nebraska, wild, dub biely, San remo a ďalšie. Až sa v nich jeden stráca. Každý z nás má preferencie na iné dekory nábytku, ku ktorým sú vhodné rôzne farebné výmaľby a doplnky.

Všeobecne platí, že dekory, ktoré sú ladené do béžova či do tmavej, pôsobia príjemnejšie, upokojujú a navodzujú intimitu.

Na uľahčenie výberu dekoru dreva by mohlo poslúžiť nasledujúce delenie:

Svetlé neutrálne dekory - vhodné ku všetkým farbám

Tmavé neutrálne dekory - vhodné ku všetkým farbám

Červené/ružovkasté – vhodné k čiernej, šedej, bielej, béžovým a hnedým odtieňom. Vyhnite sa červenkastým farbám, modrej, zelenej, žltej – priestor potom bude pôsobiť gýčovito.

Zlatá stredná cesta – vhodné pre kombináciu, ako s tlmenými farbami (pieskové, pastelové), tak aj s výraznými (terakota, smaragd, azúr)

Kombinovanie driev

Pokiaľ plánujete drevené dekory kombinovať, buďte veľmi opatrní. Nie všetky farebné kombinácie driev sú vhodné.

Všeobecne, ak plánujete kombinovať viac dekorov, zvoľte si jeden hlavný dekor, ktorý je členitejší (napríklad dub sonoma svetlá alebo tmavá) a k nemu dopĺňajte jednofarebné (biela, antracit). Mnoho členitých dekorov sa bude obzvlášť v malom priestore medzi sebou biť a bude to, ako sa hovorí „každý pes iná dedina“.

Jedinou výnimkou je, ak máme kus nábytku, ktorý bude dominantou, poskladaný s viacerými dekormi – napríklad, sonoma svetlá + tmavá + antracit + biela. Potom máte v uvedených dekóroch úplne voľnú ruku.

Myslite na nadčasovosť

Pokiaľ patríte k tým, ktorí si nábytok kupujú ideálne na niekoľko desiatok rokov, voľte takú farbu, ktorá vás neomrzí. Ak máte radi zmeny, ale nechce sa vám podľa nálady nábytok striedať, pomôže vám sezónna obmena doplnkov.

Ak počítate s obmenou napríklad až bude nový dekór dreva alebo nový štýl nábytku, potom máte ruku úplne voľnú.

Farby v spálni
Aj tu sa budú líšiť názory väčšiny z nás. Jeden zvolí tmavé prostredie, ktoré evokuje spánok, luxus a intimitu, druhý naopak svetlé prostredie značiace inú stránku luxusu, čistotu a takzvané spanie na obláčiku, no a tretí sa vydá smerom zladenia so zvyšnými miestnosťami bytu.

Sú však takí, ktorí nemajú svoj ustálený štýl, páči sa im všetko, čo vidia na fotkách na sociálnych sieťach a nemôžu sa rozhodnúť. Mohli v tomto prípade pomôcť analýzy farieb a to, čo evokujú.

Pohľad na miestnosť – spálňa

Na spálňu za každú cenu pozerajme, ako na miestnosť na odpočinok. Vyhnite sa preto krikľavým a výrazným farbám. Pokiaľ sa rozhodnete pre chladnejšie farby (modrá, šedá, čierna), doplňte ich o doplnky v teplých odtieňoch. Pre spálňu taktiež nie sú vhodné farby podporujúce hlad, povzbudivé pre organizmus a všetky tie, čo by mohli narúšať spánok.

Nevhodné farby

Oranžová - vyvoláva aktivitu (bez agresivity), zvyšuje schopnosť koncentrácie, kreativity, dodáva lepšiu náladu, hravosť a veľa tepla
Ružová – síce sa jedná o farbu symbolizujúcu nežnú aktivitu, voľnú myseľ a energiu, lásku a náklonnosť, ale zároveň sa jedná o farbu zvyšujúcu chuť na sladké.

Fialová – pri fialovej farbe veľmi záleží na odtieni. Jedná sa o kombináciu teplej červenej a chladnej modrej. Pokiaľ sa jedná o fialovú s vyššou prímesou modrej (ľavanduľová), ide rozhodne o vhodnú farbu, pokiaľ však prevažuje červená (fuchsiová), tu zostávame pri nevhodných farbách.

Červená – tmavé odtiene červenej sme rovno zahrnuli do vhodných farieb (viď. Bordová, vínová, terakota), pokiaľ sa však jedná o svetlejšie a krikľavejšie odtiene červenej, do spálne a miestností na odpočinok sú úplne nevhodné. Červená evokuje energiu a hlavne hlad, ideálnym miestom je tak kuchyňa, kde vám dopomôže vyprázdniť chladničku.

Žltá – na malých doplnkoch je vhodná horčicová a okrová, na väčšie plochy ju však nedávajte. Žltá rozveseľuje, udržuje bystrú myseľ, dodáva energiu

 

Vhodné farby

Zelená - upokojujúca farba, blahodárne pôsobí na myseľ a zrak. Dopomáha k relaxácii a údajne podporuje plodnosť. Zelená je zároveň symbolom nádeje, šťastia a bezpečia. Vhodné sú tmavé odtiene (smaragd), tlmené (khaki) a svetlé (pastelové).

Modrá - znižuje krvný tlak, spomaľuje tep a dýchanie, preto sa nám ľahšie zaspáva. Patrí medzi upokojujúce farby, ktoré zároveň uvoľňujú napätie.

Na obrázku - Postel, pohovka, taburet, komoda (po úpravě)

 

Piesková – symbolizuje návrat k prírode, upokojuje zahltenú myseľ a pre niekoho znamená luxus

Na obrázku - Postel, pohovka, taburet, komoda (po úpravě)

 

Bordó/vínová/terakota – pôsobí dôstojne, hrdo, vznešene. Jedná sa o farby pokoja a prímeria

Na obrázku - Postel, pohovka, taburet, komoda (po úpravě)

 

Broskyňová/marhuľová/lososová/korálová – jemne stimulujú, rozpúšťa emocionálne blokády a udržuje v prúde životnú energiu. Tieto farby sú najbližšie ľudskej kože a evokujú telesné teplo.

Biela – vhodná klasika, ale opatrne s veľkými prázdnymi plochami, môžu navodiť pocit samoty a prázdnoty.

Čierna – u tejto farby sme úplne pre, trendom sa stávajú tmavšie priestory vzhľadom na pocit intimity, tajomnosti a spálne sa stáva v podstate kobkou. Ak však máte sklony k depresii, čiernej sa vyhnite.

Hnedá – ukľudňujúca farba, vhodná, ak ste v strese a neustále v jednom kole. Zaisťuje pocit stability a statnosti.

Šedá - u šedej farby sme úplne pre, len je tu drobné ALE. Tým, je, že šedá by nikdy nemala stáť samostatne.

 

Nebojte sa!

Rozhodne sa nebojte s farbami trochu odviazať. Farby na stenu, doplnky a ani nábytok sa už dlhé roky nepredávajú iba v základnej palete. Navyše, niektoré ročné obdobia si zaslúžia pestré farby, iné zase tlmené, takže doplnky je možné meniť s náladou.